Repel's Blog

De onnavolgbare Repel en haar vier Daltons

Een vierde portie opscheppen

Als Jongste slecht heeft gegeten, of al een poosje selectief slecht eet (je weet wel: alleen maar vlees en de rest laten staan), hebben wij een standaard nood-oplossing voor een vitamine/vezel/goede-vetzuren boost: wij eten dan de volgende dag gewoon spinazie met gekookte aardappels en vissticks of visburgers of iets anders visserigs. Als we dat een beetje door elkaar heen prakken, eet Jongste sneller dan je “bord leegeten” kan zeggen zijn bord leeg. En dan moeten we gerust tot 3 keer toe nog een keer opscheppen. Wellicht moet ik hem omdopen tot Popeye in paats van Jongste.

(Hmmmm…mental note to self: zodra ik passende Nicknames voor de anderen heb, ga ik het nog doen ook!)

Enfin. Ik ben enorm gesteld op bepaalde tafelmanieren. Zo is eten met vork en mes heilig voor me. Dus als wij aan tafel zitten zal je geregeld mijn gefoeter horen: “Mèt mès en vork!”, “Pak je mès op”, “Ja papa, jij ook met vork èn mes!” Ik ben vast een overdreven trien in deze, maar ik vind het eigenlijk de minimumnorm, Jongste Popeye hoeft het nog niet te kunnen, want hij is pas 2, maar ik leg wel vork en mes neer bij het tafeldekken om te klooien oefenen. Maar… ik had er niet bij stilgestaan dat hij al 2 jaar meeluistert als ik foeter. Dus toen ik vanavond Middelste moest hintten (eufemisme) dat zijn mes voor de tiende keer omgekeerd in de spinazie lag, en toen ik tusen mijn lippen door siste dat “papa wel het goede voorbeeld moest geven”, zag ik ineens vanuit mijn ooghoek dat Jongste, heel stilletjes, keurig netjes met vork en mes etend zijn bord al bijna leeg had. En nog met het juiste item in de juiste hand ook. Vandaag at hij ruim 2 borden spinaie/aardappels/vissticks met vork en mes leeg. En behendig dat dat kleine kereltje was met vork en mes!

Wij schepten nog maar een keer voor hem op, en bij deze schep ik daar nog maar een keer over op op de log. Snapt iedereen het nog?

En toen schepte Repel nog maar een keer op: Oudste kreeg zijn rapport vandaag. Oh mijn god, wat een stralend rapport en oh mijn god wat een stralend kind bracht dit rapport thuis. Van een faalangstige kleuter is hij uitegegroeid tot een zelfverzekerd voetballend kind waarbij alles makkelijk gaat. Heel erg lang kleuteren (jarig in december) heeft hem geen windeieren gelegd! (Dat en judo, daar ben ik heilig van overtuigd.) Dat half jaar extra had hij nodig om op te bloeien. En mensen lief: wat bloeit hij nu. Het is heerlijk om het/hem/dat te zien. Oudste zelf vindt het heel erg dat ze nog geen cijfers krijgen, hij is zelf zo trots dat het me ontroert. Ze krijgen een beoordeling op een schaal van 5, het mooie is dat er bij niet alle 5 een oordeel staat, en het mooie is dat de schaal niet symmetrisch loopt: er bestaat wel ++, maar geen – -.

De Repel schept haar derde portie op: hier heb ik expres zijn slechtste blok uit zijn rapport gehaald….de rest was beter…En dit rapport was precies het excuus dat Manlief nodig had om te beloven dat Oudste naar de eerstvolgende clinic mag bij Feyenoord in de eerstvolgende vakantie. 

(Die vlekken zijn mijn poging om onopvallend zijn naam te verhullen, hier krijgt de Repel een minnetje voor, hihi))

Appeltje toe…

maart 18, 2010 - Posted by | De Daltons | ,

30 reacties »

 1. Hè wat een geruststelling dat het met Oudste zo lekker gaat op school en dat ie zonder al te veel moeite mee kan komen!
  En hier vind ik het ook fijn hoor, als ze met vork en mes eten, maar als ik mijn jongste (15) soms zie klooien met die attributen….echt, het lijkt soms net een grotbewoneer op de manier hoe hij dan snijt en prikt…

  Reactie door Madelief | maart 19, 2010

 2. Mooi rapport en netjes eten prima opschepwerk dus 🙂

  Reactie door Haba | maart 19, 2010

 3. Okay, ik beken. Ik eet wel met vork en mes, maar niet in de juiste hand. De controle over mijn linkerhand is te gering om de beweging naar mijn mond juist te maken. Mijnlief heeft trouwens precies hetzelfde. En laatst vroeg een collega of ik toevallig linkshandig was, aangezien ik met rechts at.

  Reactie door Ri | maart 19, 2010

 4. Spinazie met vissticks! Brrr. Moet er niet aan denken… Hier doet lasagne of een pastagerecht het prima. Vooral met een extra pakket groente erdoor. Goed voor de vitamientjes. Maar goed. Wij hebben (nog) geen lastige eter.

  Reactie door 't Kleine Kikkertje | maart 19, 2010

 5. Ik ben ook van de tafelmanieren en sis ook regelmatig links en rechts. Krijg vaak complimenten als de jongens bij anderen eten dat ze zo netjes eten. Kijk, het werpt dus wel zijn vruchten af! Hier vandaag ook spinazie. Maar dan met gekookt ei en een gehaktballetje:-)

  Gefeliciteerd met het mooie rapport!

  Reactie door Door | maart 19, 2010

 6. Ik moet zeggen dat ik er zelf heel erg op let, bij anderen, of ze netjes eten. Ik kan er echt niet tegen als iemand alleen met zijn/haar vork in het eten zit te prakken.
  Haha!

  Reactie door Nicoleke | maart 19, 2010

 7. mmm, mijn hoog pippi-gehalte belet mij weleens van braaf met mes en vork te eten… 😉
  maar fishsticks met spinazie lijkt me dan toch weer niet zo handig om zonder mes en vork te eten!

  schep maar lekker op, in de 2 betekenissen!

  Reactie door tricky | maart 19, 2010

 8. Ha, met het Nijntjesbestek: dat doet het hier ook goed!

  Reactie door Sabine | maart 19, 2010

 9. O wat doet hij dat netjes! Dat zie ik onze jongste van ruim 1,5 jaar ouder nog niet doen! En wat heerlijk dat oudste zo’n mooi rapport heeft, daar mag het hele gezin trots op zijn.

  Reactie door Carla | maart 19, 2010

 10. Popeye die kan de volgende keer zo mee op audiëntie bij de koninging, zo sjiek te eten!
  Zo netjes lukt het mij zelfs nog niet.

  En dat rapport, wat kan ik daar nog op toevoegen?
  Ik zou zeggen; schep nog maar een keertje lekker op!

  Reactie door Limoentje | maart 19, 2010

 11. En netjes typen lukt me dus ook niet. ‘die’ mag weg en het is uiteraard koningin :$

  Reactie door Limoentje | maart 19, 2010

 12. Fantastisch hè dat dat zelfvertrouwen groeit en groeit omdat ze lekker iets presteren. Dat heet officieel Kidpower. Ik vind het ook een hele krachtige term.

  Reactie door baasbraal | maart 19, 2010

 13. Spinazie? Dat vinden ze hier dus juist echt niet lekker. Dus dat staat zelden op het menu (en dan nog alleen voor vriendje).
  Ze moeten trouwens gewoon altijd hun bordje leegeten hier. Dat is de regel vanaf het begin en dat gaat gewoon hartstikke goed.
  Supergoed joh, dat rapport. Hier vandaag ook een geweldig rapport van oudste. Zelfs nog beter dan het vorige en eigenlijk kan dat helemaal niet!

  Reactie door Toaske | maart 19, 2010

 14. GE-WEL-DIG!! Kan niets anders ervan maken! met mes en vork op je 2e jaar…. dat kind kan zó bij de Koningin gaan eten! 😀

  Reactie door Wondelgijn | maart 19, 2010

 15. Wat? een clinic bij Feyenoord, dat is echt gaaf!!!

  Oh ja en de rest ook hoor, dat rapport, eten met mes en vork, schoongeschraapt bordje, heerlijk heerlijk logje. Schep jij nog maar eens lekker op. Popey vind ik een leuke naam.

  Oudste voetbalt ook in rood wit zag ik in een ander logje, onze jongste ook. Om de een of andere reden vind ik dat echt leuke voetbalkleuren.

  Fijn weekend en groet Roelien

  Reactie door Roelien | maart 19, 2010

 16. Spinazie is/was hier ook favoriet als het weer eens tijd werd dat ze goed eten!
  En ook met vissticks: de uitvinding van de vorige eeuw. Tegenwoordig eten ze beter hier en wordt er dus minder spinazie geserveerd…

  Reactie door Nicolette | maart 19, 2010

 17. Mijn zwager is ook erg op bestekgebruik gesteld: hij overwoog ooit serieus de mes en vork aan de handjes van mijn neefje vast te tapen!
  Leuk trouwens, vierkante borden!

  Reactie door Nicole | maart 19, 2010

 18. Ben blij dat ik niet de enige ben met sissen over vork en mes!

  Maar: vanwege ons aardappeloverschot gaat Manlief vanavond zelf frites bakken from scratch. Lekkerder frites bestaan er niet! En die hoeven dus niet met vork en mes gegeten te worden, dat moge duidelijk zijn!

  Reactie door Repel | maart 19, 2010

 19. Nou goed zo daltonnetjes! En wat eten betreft is jouw jongste nu al beter bezig dan mijn beide oudsten bij elkaar!

  Reactie door mammalien | maart 19, 2010

 20. Stuur je man ook even hierheen! Ik hartje zelfgebakken frietjes!!

  Reactie door 't Kleine Kikkertje | maart 19, 2010

 21. Echt een lekker genieten log.
  En wat mij betreft heb je alle reden om nog een keer op te scheppen hoor.

  Reactie door Leidse Glibber | maart 19, 2010

 22. Zo’n rapport is geweldig. Brecht is van begin november en kleutert dus superlang. Daar hebben we bewust voor gekozen; de optie van heel vroeg naar groep 3 is ons nog wel voorgelegd. Afeglopen maand kreeg ze, als oudste kleuter, voor het eerst een rapport mee. En ik wist heeeeeel zeker dat wij de goede beslissinge hadden genomen.
  Nou nog zorgen dat Joep en Madelief vork en mes juist hanteren….

  Reactie door Yvonn | maart 19, 2010

 23. spinazie met vissticks? Daar hoef ik bij Mandy écht niet mee aan te komen. Als het maar een beetje groen ziet of groen ruikt, blieft Madammeke het niet..

  Reactie door Wieke | maart 19, 2010

 24. Haha, grappig: ik was zo gewend aan de benaming Oudste, Middelste, Jongste dat ik ineens bij jouw opmerking dat je de naam een beetje verdoezeld had op de foto, bewust werd van het feit dat je kinderen natuurlijk namen hebben… 🙂 En werd ik enorm nieuwsgierig naar de namen van je kids… hoe zouden ze heten? Hmm, nou, je hebt m’n email-adres he??? 😉
  Hier trouwens ook zgn. carnivoren: vlees oké, groente..eh…? En dan gooien wij ons groenterecept er maar in: spinazieprut… macaroni, spinazie, uitje, gehakt, boursin. Gaat erin als koek! En de vitamientjes ook dus!
  Heerlijk als je kind het goed doet op school. Die zorgen heb je dan niet. En zoals de juf van `onze` Iris ook zei: Daar hoef je je dus niet druk om te maken, en dus heb je tijd voor al die andere belangrijke dingen…

  Reactie door Esther ten Caat | maart 19, 2010

 25. Kobus is ook zo’n viseter, alleen dat mes en vork, dat moet ze nog leren. En een echt bord. Dat zou ook niets worden. Want hier wordt standaard het bord op de grond gekwakt als het leeg is. Alhoewel ik aan het proberen ben om dat af te leren…

  Reactie door Cisca | maart 20, 2010

 26. wat een opschepperig logje zeg hahahaha.. ik heb het keurig met mes en vork opgelepeld:).. let o de woordspeling hier…:)..
  Je oudste doet het prima, daar mag hij en jij trost op zijn…en wij ook een beetje… mijn kleinzoon eet ook al lang met mes en vork..hij is nu 3 jaar en 2 mndn.. gewoon omdat hj dat ook wilde. Mijn dochter is immers ook opgevoed met mes en vork.. en dat is gelukt ondanks dat mijn man het eten alleen met een vork naar binnen spaait.. daar bestaat dan geen ander woord voor….
  o.. en ik heb vissers in de familie.. ze vissen gewoon uit het eten wat ze niet hoeven….
  grts

  Reactie door frieke | maart 20, 2010

 27. Oh, wat goed! Zo jong nog en dan al zo goed met mes en vork eten…dat ga ik ze hier eens laten zien! Wie weet gaat jongste dochter er dan ook eindelijk voor..

  En wat heerlijk dat het zo goed gaat met oudste! Dat wist je natuurlijk al wel toch, maar een bevestiging op papier is voor jou, en voor hem, toch erg fijn, denk ik zo. Hier een meisje dat lang kleutert, maar ik zie nu al dat het een goede beslissing was…

  En die beloning, super!! Dat wordt genieten straks!

  Reactie door Nanna | maart 21, 2010

 28. Leuk dat je oudtse naar feyenoord mag als beloning.
  Mooi rapport hoor.
  Leuk dat je jongste met mes en vork eet.
  Goede manieren.
  Lief om te zien:D
  Groetjes Cathleen.

  Reactie door cathleen | maart 22, 2010

 29. […] vreet, ademt en leeft voetbal. Hij is de ideale aanvallende middenvelder en corner-specialist. En hier noemde ik Middelste Popeye, omdat hij zo onbehoorlijk veel van spinazie met vissticks houdt en dat […]

  Pingback door Maandag is Mededelingendag « Repel's Blog | maart 29, 2010

 30. Dit is het betere opscheppen. In meerdere betekenissen van het woord. Leuk leuk leuk!

  Bij mij thuis werd er ook flink gesist tijdens het eten. Niet alleen om mes en vork, maar ook ellebogen op tafel enzo. En dat laatste gebeurt soms nog steeds, maar dat negeer ik tegenwoordig, kan gewoon niet zo lang rechtop zitten zonder steuntje voor mijn armen. Moeten ze maar betere stoelen kopen :P.

  En het rapport van Middenvelder… Geweldig! Wat is dat fijn, na zo’n moeizame start. Mijn broertje was ook zo’n faalangstig jongetje. Na 1 jaar ‘gewone’ basisschool (vrije school, dus niet helemaal ‘gewoon’) moest hij naar een LOM-school. Daar bloeide hij op en nu zit hij (via vmbo, mbo en hbo) op de TU Delft. Hoef niet uit te leggen dat wij allemaal retetrots op hem zijn toch? En dus ook elke gelegenheid aangrijpen om flink op te scheppen :P. Want dat is zo lekker!

  Reactie door Renske | april 28, 2010


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: