Repel's Blog

De onnavolgbare Repel en haar vier Daltons

Middelste: Later de meest begeerde vrijgezel

Het beestje heeft een (verlossende) naam. Er is niet niks aan de hand, de mensen die ‘iets’ zagen waren niet gek. Maar Middelste heeft geen stoornis. Hij moge dan enkele trekjes vertonen die ook horen bij autisme, hij is absoluut niet autistisch.

Wat hij wel is, is slim. Heel erg slim. Verschrikkelijk slim. En daar is alles mee te verklaren. Hij is te jong om te testen hoe slim hij precies is: een echte IQ-test kan pas met 6 jaar. Maar een test voor oudere kinderen die ze nu ‘illegaal’ aflegde, gaf aan dat hij [quote] ver, ver, ver, héél ver [unquote] boven het gemiddelde scoort. Met 3 jaar heel ver boven het gemiddelde van kinderen ouder dan 6…Ze sloot niks uit: ze sloot ook hoogbegaafd niet uit. Het hoeft niet, maar het kan.

Alle puzzelstukjes vielen bij ons op hun plek. Vanaf het moment dat er ‘iets’ begon op te vallen, tot ‘het sombere’ en de buien en het haten van de crèche. Er is vaak geen enkel kindje van zijn leeftijd op zijn groep, alleen maar babies. Nul uitdaging. Het kind is dood- en doodongelukkig geweest daar. Ik realiseer me nu pas hoe ongelukkig het voor hem geweest mot wezen

Hij heeft trouwens ook geen ontwikkelingsstoornis. Hij ontwikkelt zich prima. Repel’s brein zei meteen: je hebt geen steken laten vallen! (Of eigenlijk, natuurlijk laat ik wel eens steken vallen, maar geen steken die hebben geresulteerd in een probleem in zijn ontwikkeling.) 

Dus…en nu?

Als het op school goed gaat, hoeven we niks te doen. Dan heeft hij de mazzel dat hij heel erg intelligent is, maar dat hij sociaal mee kan met de rest. Dan is hij dus een enorme spekkoper op alle fronten.
Als het op school niet goed gaat, moeten we hem laten testen op zijn intelligentie met een jaar of 6, want dan zou het kunnen wezen dat hij slimmer is dan goed voor hem is voor een normale school. Of je daar heel blij van wordt is maar de vraag, maar we weten in ieder geval waar we op moeten letten.

De Repel is heel erg opgelucht. Mijn kind heeft geen Asperger, is niet autistisch en heeft geen ontwikkelingsstoornissen die te wijten zijn aan ons. Mijn kind is wellicht slimmer dan ‘goed voor hem is’, maar dat is lang nog niet zeker. Mijn kind is wellicht ‘gewoon’ kei-slim. Dan wordt hij later professor op Harvard maar is hij tevens gewoon de populairste jongen van de klas en zijn alle meisjes verliefd op hem.

De meest begeerde vrijgezel op de studentenvereniging, dat gaat hij worden!

juni 30, 2009 - Posted by | De Daltons | ,

14 reacties »

 1. Wat al er een zware last van je schouders af gevallen zijn zeg.

  Maarrrrrrrr ook hoog begaafd zijn valt voor een kind niet mee. Je bent altijd het buitenbeentje.
  Mocht het zo zijn is een school voor hoogbegaafde de beste oplossing (lijkt me), heb er wel eens een docu over gezien.

  Hij zal zich anders op school ernstig gaan vervelen.
  Denk dat hij altijd een uitdaging moet hebben.

  Straks helpt hij jou met je ‘huiswerk’. haha.

  Nou meid, ben blij voor jullie dat er geen autisme en dat soort dingen zijn uitkomen.

  Groetjes,

  Sas

  Reactie door Sas | juni 30, 2009

 2. Hartstikke fijn meid, ik ben enorm blij voor je.

  Mijn kinderen zijn ook getest, en ik ken hun IQ’s Zij zelf niet, ze hoeven niet alles te weten;-)
  Van Mel (toen 3) werd gezegd dat ze een hoge OI had, zo hoog dat ze maar gelijk naar school moest. We hebben daarmee gewacht tot na de grote vakantie en ze is met 3.9 jaar naar groep 1 gegaan.
  Helaas zijn de afspraken met school nooit vastgelegd waardoor de afspraak dat ze dus vervroegd naar 3 zou gaan enz. niet doorging. Mel heeft het vreselijk gevonden.
  Nu achteraf, ben ik blij. Ze gaat fluitend door het leven, leren is een makkie en plenty tijd om te spelen. En naar de middelbare school gaat ze pas als ze bijna 13 is. Dan is ze gelijk een stuk weerbaarder, want de brugklas valt beslist niet mee en ze zal weerbaarder zijn.

  Geniet er maar lekker van dat je zo’n geweldig kind hebt.
  En mocht je ooit afspraken willen maken met school,leg ze vast!

  Knuf!

  Reactie door Marleen | juni 30, 2009

 3. Fijn om te lezen dat hij dat alles niet is waar jullie voor vreesden. En dan nu maar super gelukkig voor hem zijn en toezien hoe super goed hij het gaat doen op school en hoe gelukkig hij daar van wordt.

  Reactie door Claudia | juni 30, 2009

 4. Oh wat een opluchting moet dat zijn. Al ben ik er van overtuigd dat jullie ook gedeald hadden met autisme of wat dan ook, want de liefde voor je jongens straalt van je blog af. Ik ben heel blij voor jullie allemaal om te lezen dat het gewoon een gebrek aan uitdaging geweest is en een te hoge slimheid! 😉

  Reactie door Toaske | juni 30, 2009

 5. Nou ja, dat….of boswachter……

  Reactie door repel | juni 30, 2009

 6. Fijn meis, je hebt je dus zorgen gemaakt om dingen die er niet zijn. Nu is hoogbegaafd ook niet altijd haleluja maar als je het weet kun je er mee omgaan.

  Reactie door Haba | juni 30, 2009

 7. Wat een opluchting!

  Reactie door Wieke | juli 1, 2009

 8. Het zal inderdaad een opluchting zijn, dat het ‘maar’ een hoge intelligentie is. Hoewel dat iets is waar hij het nog moeilijk mee kan hebben, kun je hem daar wel bij helpen. En dat zou bij autisme een stuk moeilijker zijn.

  Is hij nog geen 4 trouwens? Ik dacht dat hij een half jaar ouder was dan onze Julian, die nu bijna 3,5 is?

  Reactie door Carla | juli 1, 2009

 9. Kan ik hem vast vastleggen? Kobus houdt wel van een slimme vent… 😉

  Reactie door Cisca | juli 1, 2009

 10. Cara, hij wordt zaterdag 4!

  Cisca: bij deze heb je een optie 😉

  Reactie door repel | juli 1, 2009

 11. Fijn dat je je geen zorgen hoeft te maken. Ik herken je verhaal. Wij hebben op aanraden van een leerkracht het boek “Begeleiding van hoogbegaafde kinderen’ aangeschaft en daar veel aan gehad. Al was het alleen maar al het herkennen en erkennen van dingen.
  Op school wel alert blijven straks! Met een goede zorg voor uitval aan de bovenkant (plusgroepjes etc.) is er prima mee te leven.
  Groepen overslaan hoeft geen probleem te zijn (heeft de onze ook gedaan) maar dat hangt er dan wel vanaf of het een vroege of late leerling is.
  Succes met alles!

  Reactie door Door | juli 1, 2009

 12. Wat fijn dat er niks aan de hand is en jullie gewoon lekker alle zorgen in de zee kunnen gooien

  Ach, hij is gewoon te jong voor zijn IQ 😉 😛

  Reactie door Barbara | juli 1, 2009

 13. Wat zullen jullie blij zijn met deze uitslag, een hele opluchting.
  Off topic, uiteraard de komende dagen veel Lakenfeesten nieuws.

  Reactie door Leidse Glibber | juli 1, 2009

 14. Ik ben heel erg blij voor jullie !
  Nou die kleine komt er wel …
  xx

  Reactie door ilse | juli 2, 2009


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: