Repel's Blog

De onnavolgbare Repel en haar vier Daltons

Afgedaan na slechts één keer

Een bruidsjapon is een raar ding. Naast de bruidsjurk zal de doorsnee vrouw weinig tot geen kledingstukken hebben die ze aanschaft voor een bedrag van, zeg, orde grootte drie nullen (guldens waren het nog, in mijn tijd), om het vervolgens slechts één keer te dragen.

Voor de mijne ben ik drie keer op en neer naar Duitsland gereden. Glanzend ivoor met een bewerkt bovenstukje, compleet met sluier, paarlen tiara en petticoat. Dat en 84 spelden in mijn opgestoken haar.

Na de bruiloft en fotoreportage verdween de jurk na de stomerij in een doos. Het verhuisde met doos en al mee naar de zolder van het nieuwe huis…

…en zou daar tot op de dag van vandaag nog hebben gelegen zonder dat iemand die doos een blik waardig zou hebben gegund ware het niet dat:

Ik heb een vriendin die een vriendin heeft die bezig is voor schoonheidsspecialiste. Voor haar portfolio moet ze een bruids-make-up doen. Mijn vriendin had zich tot vrijwilligster gebombardeerd en het enige dat nog ontbrak was geschikte kledij. Ik bood onmiddellijk aan dat ze mijn jurk mocht lenen. Uit haar reactie kon ik opmaken dat dat aanbod nog van geen enkele andere vriendin/familielid/kennis/collega/wildvreemde was gekomen.

Maar waarom niet? Mijn jurk zal staan in de portfolio van iemand. Stoer, toch? Anders ligt dat ding daar toch maar te liggen op zolder….in afwachting van….wat eigenlijk?

Ik ga er blindelings vanuit dat Manlief en ik samen oud worden. En ook al worden wij dan niet, een onwaarschijnlijke Manlief-the-second zal ik niet huwen in dezelfde jurk. Ook ga ik er er blindelings vanuit dat mijn toekomstige schoondochters een andere smaak hebben dan ik en niet geïnteresseerd zullen zijn in mijn jurk. Doopjurkjes kunnen er nog van gemaakt worden. Ja, dat kan. Maar ook die kans acht ik niet heel groot. Laatste optie: een hemeltje voor een wiegje. Ja…je zou mijn jurk kunnen verknippen voor een hemeltje voor een wiegje, ja, dat kan.

Dus: de portfolio van iemand. Mijn jurk. Ik vind het leuk. Vandaag kwam de doos tevoorschijn van zolder en zag ik De Jurk voor het eerst sinds nagenoeg 8 jaar terug.

En O.H. M.I.J.N. H.E.M.E.L.  wat vond ik hem weer mooi….

Ik haalde er direct vol nostalgische gevoelens het trouwalbum weer bij en heb het door zitten bladeren….wat was ik jong, wat was Manlief jong….en ja, mijn lieve Oudste: jij zat al in mijn buik. Ik dacht dat ik nog verdrietig was vanwege onze eerste die we nooit hebben leren kennen, maar stiekem zat jij al feest te vieren met ons. Je hebt eigenlijk die dag een glaasje champagne gedronken met je moeder. Letterlijk. Pas drie dagen later kwam ik erachter.

Hmm….het is een mooie jurk.  En uiteraard wil ik afdrukken van de foto’s en als ze er mooier uitziet dan ik destijds in mijn jurk ga ik heel hard huilen. In dat geval ga ik er ook tegen anderen heel hard over liegen.

maart 24, 2009 - Posted by | Repel | ,

9 reacties »

 1. het fenomeen trouwjurk is mij geheel onbekend (gebrek aan romantische man) maar ik kan me voorstellen dat je het leuk vind als er iemand nog een keer plezier van heeft. Ben benieuwd!

  Reactie door Corine | maart 24, 2009

 2. Goh, dat nog niemand anders dat aangeboden had, ik vind het wel een leuk idee dat je trouwjurk dan toch nog een keer gebruikt wordt. De jurk van mijn moeder was vermaakt tot doopjurk, 6x gebruikt (toendertijd was dat nog heel normaal) en als ik me niet vergis ook nog 4x gebruikt voor de kinderen van mijn oudste broer. Dat zag ik niet zitten, misschien als ik meisjes had gehad, maar jongens in een doopjurk laten dopen vind ik maar niks. Ik heb ooit geprobeerd hem 2e hands te verkopen, maar er was geen interesse.

  Reactie door Carla | maart 25, 2009

 3. Die van mij komt/kwam ook uit het rek jurk-met-3-nullen (en ook guldens) en die hangt ook gewoon op zolder. Eigenlijk jammer. Hoewel ik er zelfs na 3 zwangerschappen nog wel in zou passen (denk en hoop ik) zal ik hem niet meer dragen. Doopjurkjes worden er niet van gemaakt en nog een wiegje bekleden, nèh denk het niet.

  Maar ik denk niet dat jouw jurk in combinatie met een andere vrouw, mooier zal zijn dan het origineel.

  Reactie door Barbara | maart 25, 2009

 4. ooit draag ik er ook 1
  datum is bekend maar alleen tussen aanstaande en mij
  maar jouw jurk mocht er wezen zeg
  en natuurlijk staat de jurk haar niet mooier dan dat hij jou stond

  Reactie door ilse | maart 25, 2009

 5. Je zag er mooi uit zeg!

  Hier ook zo’n afgedaan na 1 keer jurk… Maar ja wat doe je ermee hè?
  Nou, uitlenen dus. Aan een vriendin.

  Reactie door Cisca | maart 26, 2009

 6. Dank, dank….stiekem vond ik mezelf ook mooi in de jurk, gniffel.

  En verdorie Ilse: wat ben ik nu nieuwsgierig!!

  Reactie door Repel | maart 26, 2009

 7. haha nieuwsgierig?
  duurt nog een tijd hoor, zo’n 2 jaar 🙂
  dan worden we allebei 40 en dan is het dus 3 dubbel feest

  Reactie door ilse | maart 26, 2009

 8. Klinkt als een mooi jaar voor jullie!

  Reactie door repel | maart 27, 2009

 9. Mijn jurk is een hele originele, is er maar eentje van op de wereld, want hij is namelijk gemaakt door mijn schoonmoeder, geheel zoals IK hem wilde.
  Maar tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik niet eens weet waar ie is…..
  Ons huis is heel groot, en heel veel bergruimtes. Ergens daar zit ie in een rode koffer.
  Gelukkig heb ik um niet meer nodig, maar misschien zou ie nu wel weer passen. Ik ben nu lichter dan op mijn trouwdag tenslotte.
  Ik hoop dat ie nog niet door motten verteerd is, want hij ligt nu al bijna 19 jaar in die koffer.
  Wij gaan bijna voor onze 20-jarig jubileum!
  (dus ja, errug jong getrouwd)

  Reactie door Wieke | maart 27, 2009


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: